in Articles, Magazine, Winvision, 🇳🇱

Voor AG Connect interviewde Eveline Meijer mij over het Competence Center dat ik voor mijn werkgever Winvision medio 2020 mocht opzetten.

Je kan het volledige artikel nalezen nadat je (gratis) bent ingelogd.

In onze snel veranderende technologische wereld is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends. Voor veel IT-professionals kan dit echter een uitdaging zijn, vooral als er weinig tijd is om cursussen te volgen. Gelukkig biedt Winvision een alternatief voor het delen van kennis: het Competence Center.

Het Competence Center van Winvision is ontworpen om werknemers te helpen bij hun professionele groei en ontwikkeling. Het bedrijf heeft tien specifieke competenties geïdentificeerd en heeft voor elk daarvan een ‘lead’ aangewezen – een expert binnen het bedrijf die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en groei van deze specifieke competentie. Deze leads trainen vervolgens andere werknemers die zich in deze specifieke competentie willen verdiepen.

Door het Competence Center van Winvision kan elke IT-professional zijn of haar kennis op een effectievere manier delen en vergroten, zonder dat er veel tijd verloren gaat aan cursussen volgen. Het is een innovatieve manier van kennisdelen die zorgt voor professionele groei binnen het bedrijf en tegelijkertijd een efficiëntere en effectievere manier biedt om kennis te delen.

What's on your mind?